< Vissza a cikkekhez

in blog hu by | no comments

Robert Capa a csaló?

robert capa photographer

Erős kezdés, de lássuk miről is van szó. Robert Capa (született Friedmann Endre) életét átszövik a legendák, a már-már hihetetlen történetek. Már születésekor is égi jelek egész sora mutatja, hogy bizony nem akárki érkezett közénk. Anyja utólagos elbeszélése szerint, burokban, foggal, hat ujjal jött a világra. Hogy csak a megszépítő emlékezet teszi, vagy tényleg így történt, ez már a múlt ködébe vész, de Capa későbbi sorsát nagyon is előrevetítheti ez a furcsa, vagy annak mondott születés.

Ugorjunk egy nagyot térben és időben. Berlin  majd Párizs harmincas évek közepe: Capa akit ekkor még André Friedmannak hívnak, hogy karrierjét beindítsa, ismét nevet változtat. Nagyon is tudatosak szerelmével, Gerda Taro-val, és egy amerikainak hangzó, dallamos nevet választanak: Robert Capa. A név már megvan, de a karrier döcög. Gerdával gondolnak egy nagyot, és Capa, hogy fotói kapósabbak legyenek a lapoknál, kitalálja, egy amerikai fotós, bizonyos Bob Capa már megvette őket. Ezzel a sztorival akarják bizonyítani, hogy a fotók kelendőek, és aki nem vesz az lemarad. Tervük sikerül a képeket eladják jó áron, a karrier beindul. A csalás később lelepleződik ugyan, de akkor már nincs jelentősége. Capa képeit veszik mint a cukrot, harctéri bátorsága pedig minden szerkesztőt meggyőz, hogy igazi hadifotóssal van dolga. Itt jegyezném meg, azt sem tartom teljesen kizártnak, hogy Capa találta ki ezt az egész sztorit, így próbálván felhívni magára a figyelmet.

A dátum ugyanaz, a helyszín Spanyolország, ahol a Spanyol polgárháború eseményeit fotózza. És megszületik a híres/hírhedt kép The Falling Soldier, hosszabb nevén Loyalist Militiaman at the Moment of Death avagy a A milicista halála. Születésének körülményei máig vitatottak. Megtörtént e valóban? Ott történt e ahol Capa állította? Az a férfi szerepel a képen akiről Capa állította? Megrendezett jelenet volt, felkért szereplővel? Több szakértő és háborús fotós is egyetért abban, hogy ott, akkor és úgy nem történhetett meg a lövés. Capa maga is többször, többfélét nyilatkozott az ügyben, szóval ez sem segített megnyugtatóan tisztázni az dolgot. Legutóbb egy rádiófelvétel került nyilvánosságra amin Capa errő beszél itt  . Biztos válasz tehát nincs és valószínű, hogy soha nem is lesz. Ami biztos: ez a fotó bevonult a történelembe, és vitatott eredet ide vagy oda, Robert Capa nagyságát, és a Spanyol polgárháború embertelenségét semennyire sem csökkenti, sőt.

Itt jegyzem meg a legostobább dolgot amit a Milicista halálával kapcsolatban valaha is olvastam: miszerint ez egy fotóművészeti alkotás, és mint olyan, teljesen mindegy, hogy mikor, hol milyen körülmények között készült. Hát kérem szépen, ez nem így van. Robert Capa bár vitathatatlanul nagy svihák volt, ügyes svihák, de azt hogy ő fotóművész lett volna, vagy ez a képe egy művészeti alkotás volna, soha de soha nem mondta. Saját bevallása szerint is, hadifotós, fotózsurnaliszta volt, nem fotóművész.

Az utolsó legenda pedig, ami, mi mást is övezhetne mint Capa halálát: Vietnám 1954 Capa, kiszállván az őket szállító terepjáróból, elindul, hogy fotókat készítsen. A terület ahol járnak, korábbi harcmező, aláaknázva. Egy óvatlan pillanatban Capa aknára lép, majd az orvosi segítség megérkezése előtt meghal, fényképezőgépét a kezében szorítva. Hogy valóban fotózni indult e, hogy a fényképezőgép nála volt e éppen akkor? Nincs, és már nem is lesz biztos válasz. Capa életének különleges eseményei tehát, vagy megtörténtek, vagy nem, vagy úgy történtek vagy nem.

Csak az az egy bizonyos, hogy akkor Vietnámban, egy olyan ember veszett el, aki örökre beírta magát a (hadi)fotózás történetébe, és mi magyarok, bár sikereit nem itthon érte el, méltán lehetünk büszkék rá. Csalás, átverés, megtévesztés? Eltörpülnek a bátorsága, kitartása és nagyszerű fotói mellett. Hiszen Robert Capa elsősorban ember volt, fotós és azok közül is az egyik legnagyobb, ez az ami egészbiztosan vitathatatlan.

Címkék: , , , ,