< Vissza a cikkekhez

in blog hu by | no comments

Notre Dame d’ Afrique

Notre Dame d'Afrique Algéria Algír Algeria Algiers

Szomorú apropója van ennek a képnek. Algéria legnevezetesebb keresztény székesegyháza a Notre Dame d’ Afrique, látható rajta. A franciák építtették 1872-ben. Vannak akik úgy gondolják ez a templom a különféle vallásúak békés együttélésének a szimbóluma, mások az elnyomás jelképeként értelmezik. Algéria lakosságának 99%-a muszlim és nem egészen egy százalékot tesz ki a keresztények létszáma.  Algéria 1962-ben visszakapta a függetlenségét , de hogy ez a templom még ma is áll, annak minden bizonnyal szimbolikus jelentősége van. Általában két ellentétes vélemény szokott megfogalmazódni Algéria francia gyarmatosításának kapcsán. Vannak akik a franciákra mint a civilizáció elhozójára tekintenek, mások úgy gondolják leigázták és kizsákmányolták Algériát. De az tény, hogy a franciák nélkül, ma én sem írhatnám meg ezt a bejegyzést.

Néhány évvel ezelőtt amikor a fotó készült, nyoma sem volt még a iszlám és keresztény vallás kiéleződött szembenállásának. Viszonylagos békében és nyugalomban éldegélt egymás mellett a muszlim és a keresztény közösség, többek között Algériában is. A jelenlegi viszonyokat gondolom senkinek sem kell bemutatni, fegyveres összetűzések, templomrombolás, gyújtogatások. A béke zárójelbe került,  és az egykor türelmes szomszédok egymásra támadtak.

Amikor a napokban az Algériai képeimet válogattam, akkor került elő ez a fotó. A Notre Dame d’ Afrique székesegyház mellett sétál el egy látszólag arab, valószínűleg muszlim, fiú hátizsákkal a hátán, kissé lehajtott fejjel. A kép nyugalmat, csendességet sugároz. Szinte halljuk a cipője talpa alatt csikorgó kavicsokat, ahogy elhalad a templom mellett. Süt a nap, kék az ég, gyönyörű a délelőtt Algírban. Engem megfogott a pillanat tiszta egyszerűsége.

Sajnos a mai helyzet korántsem nyugodt és tiszta. Algír utcáit tüntetések, gyújtogatások dúlják, és csak reménykedhetünk, hogy a keresztény emberek, és a Notre Dame d’Afrique nem válik a terror áldozatává. Úgy érzem, ebben a kontextusban kap igazán különleges jelentőséget ez a kép.  Ezért is osztottam meg veletek.

Címkék: , , , , ,