< Vissza a cikkekhez

in blog hu by | no comments

Lakodalom van a mi..múzeumunkban

múzeum esküvő

A minap kirándultunk a családdal. Főképp természetjárás volt a cél, de áldoztunk a kultúrának is és meglátogattunk egy múzeumot ( a hol, az most nem lényeg, mert mint utóbb kiderült, lehetett volna akárhol az országban). Nagy meglepetés ért. A múzeum auláját, ahol egyébként egy 40-50 000 ezer éves mamut lelet is ki van állítva, éppen egy esküvőhöz (mármint az utána következő eszem-iszomhoz) készítették elő. Székek, asztalok, tányérok, eszcájg miegymás. Sürögtek, forogtak a díszítő munkások, látszott, hogy nehezen viselik a múzeumot látogató csoportok jelenlétét, úgyis fogalmazhatnék: útban voltunk. Hangosan meg is jegyezték, hogy igazán állhatnának egy sorban is ezek a gyerekek, mit lődörögnek és nézelődnek összevissza, ők így nem díszíteni a termet. Az ő szempontjukból még érthető is, hiszen szeretnék a dolgukat végezni, és ebben bizony a múzeumlátogatók zavarják őket.

múzeum esküvő

Félreértés ne essék, érteni vélem a szándékot is. A múzeumok kevés pénzből gazdálkodnak és úgy próbálják kiegészíteni  azt, ahogy tudják.  Esetünkben esküvő, konferencia és szülinapi parti helyszínének bérbeadásával. Értem, de nagyon nem értek egyet az ilyen célú hasznosítással. És nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy múzeumigazgató ( vagy akitől megkapja ezt a feladatot) ha a rendezvényekből egyébként bőven van bevétele az intézménynek, érdekelt lesz abban, hogy izgalmas tárlatokat, különleges kiállításokat és látogatócsalogató eseményeket szervezzen. Minek, ha az esküvőből, szülinapból úgyis jön a pénz? De akkor hová lesz a múzeum magas kultúra közvetítő szerepe?

Azon túl, hogy gyakorlatilag útban voltunk a teremrendező brigádnak, más súlyosabb gondok is felvetődnek itt. Nézzük sorban:

 1. Ez egy magyar közintézmény, és mint olyan, az adófizetők pénzéből tartja fenn az állam vagy a megyei szervezet. Felújítására, működtetésére, a dolgozók bérére, szintén az adófizetők illetve a múzeumi belépőjegyet megvásárló közönség adja össze a pénzt.
 1. Miért is működtet az állam egy múzeumot? És itt következzen az 1997. évi CXL törvényből (Közművelődési törvény) egy idézet:

  A muzeális intézmény:

 1. a)a társadalom szolgálatában áll,
 2. b)a közösség számára nyilvános,
 3. c)a közösségekkel, településsel aktív kapcsolatot tart,
 4. d)alaptevékenysége körében nem gazdasági haszonszerzés céljából jön létre,
 5. e)a kulturális javakhoz széles körű és egyenlő hozzáférést biztosít.
 1. Úgy gondol a lakodalmas vagy rendezvényházként való hasznosítás nem fér bele ebbe a kategóriába. Persze mint később utánanéztem, bevett magyar gyakorlat a múzeumok körében, hogy különféle rendezvényeknek adjanak helyszínt (és itt nem a múzeum anyagaival összefüggő eseményekre gondolok). Tudom, hogy külföldön is vannak múzeumok, ahol esküvőket lehet tartani. De egy nagyon fontos különbséggel! Azok mind magánkézben lévő múzeumok, nem állami fenntartásúak.
 1. És vajon miféle dolog az, hogy egyesek egy múzeumban akarják tartani a lakodalmukat? Maholnap a Parlamentben fognak esküvőket rendezni? Vagy valaki kitalálja, hogy mekkora flash lenne, ha egy óvodai csoportban vagy egy iskolai tornateremben, ne adj isten  egy kórházi osztályon szeretne bulizni a barikkal? Mert az mennyire menő már. De inkább nem akarok tippeket adni. Annyi más nagyszerű hely van, különlegesebbnél-különlegesebb, elegánsabbnál-elegánsabb. Kastélyok, szállodák, minden igényt kielégítő rendezvényházak kínálják a szolgáltatásaikat. Persze azt is megértem, hogy mindenki szeretné emlékezetessé tenni az esküvője napját, és ez egy jó lehetőségnek tűnik.
 1. És szorosan ide kapcsolódik a következő pont: Vajon mennyire lesz egyenlő a verseny egy vállalkozó által üzemeltetett és fenntartott rendezvényház, és egy állami pénzből fenntartott intézmény között? A vállalkozó a saját pénzéből reklámozza a szolgáltatását és üzemelteti azt, a múzeum viszont, ez esetben adóforintokból tartja fenn az épületet és reklámozza ilyen jellegű szolgáltatását. Egy fillért nem kell a rendezvény szervezőjének belefektetni, hiszen elintézi helyette az adófizető. Nem csoda, hogy az amúgy is árérzékeny magyar ember azt a szolgáltatást választja amihez potom pénzért juthat. És így  az sem csoda, hogy a rendezvényházak, hotelek veszteséggel működnek. Ha egy vállalkozó felépít és fenntart egy különleges rendezvényházat, akkor egyben értéket is teremt, nem beszélve az új munkahelyekről, beszállítói kapcsolatokról stb. Mert ahogy a kultúránk része a múzeum, úgy a lakodalom is az. Mindannyian tudjuk, hogy egy lagziban van helye az evésnek, ivásnak, táncnak, mulatozásnak is, hiszen erről szól. Megünnepeljük az ifjú párt, együtt örülünk a boldogságuknak, és ezt felszabadultan tesszük. Egy múzeum viszont nem az a hely ahol szívesen látnánk ittas, vagy kevésbé ittas mulatozó embereket.
 1. És még valami. A múzeumok gyakran bérelnek egymástól, vagy magánszemélyektől olyan tárgyakat, amiket azután egy-egy tárlat keretében bemutathatnak. Képzeljük el, hogy van egy festményünk amit a nagymamától örököltünk. Viszonylag ismert 19. századi festő festette és egy múzeum megkeres minket, hogy kölcsön adnánk e egy tárlathoz? Mi örömmel igent mondunk, szerződünk. De vajon arra is igen mondanánk, hogy a képünk alatt kávézzanak, egyenek-igyanak, táncoljanak?

A megoldás: a cipész maradjon a kaptafánál. Egy közintézmény nem lakodalmas ház, még akkor sem ha fizetnek érte. Ha pedig nem tudják rentábilisen működtetni akkor adják magán kézbe, és hasznosítsa a tulajdonos saját belátása szerint. Azokkal pedig, akik múzeumban akarnak esküvőt rendezni, simán közölni lehet, hogy ez nem rendezvényközpont. Egyébként pedig keressenek olyan helyet ahol szívesen látják őket, násznépükkel együtt.

A végére hagytam a slusszpoén: a tárlatvezető hölgy elmondta, ők sem örültek amikor kiderült, hogy lagzisház lesz hétvégenként a múzeum aulája, mert féltették a berendezést, és a kiállított tárgyakat. De, mint elmondta, eddig nem volt komolyabb incidens, leszámítva, hogy valaki részegen felmászott a kapu feletti kőoroszlánra, csak lejönni már nem tudott. Viszont megtudtam azt is, hogy egy „kedves ügyfél” az esküvője alkalmából szerette volna ha eltávolítják az aulából a mamut csontvázat. Gondolom útban volt, vagy zavarta hogy egy múzeumban dolgok vannak kiállítva.

Apropó mamut csontváz.  Vajon 40-50 000 ezer éves csontleletre milyen hatással van a dübörgő basszus? Csak kérdezem…

 

Címkék: ,