< Vissza a cikkekhez

in blog hu, Fotóművészet by | no comments

Macskás kép avagy a képek értéke

macska kép, a képek értéke

Nemrégiben a lakberendezési kiállításra igyekeztem, Budapesten a Syma csarnokba. A kiállítás időpontja – kissé ironikusan – egybe esett a kerületben szokásos  lomtalanítással. Fontos megemlítenem, hogy  ha tehetem szinte mindig gyalog járok. Ilyenkor van lehetőségem olyan dolgokat is észrevenni, melyeket egy autóból vagy tömegközlekedést használva esélytelen lenne. Sőt néha, még fotót is van időm készíteni.

A séta közben, és a kisebb-nagyobb hulladékkupacokat kerülgetve, elgondolkodtam azon, hogy milyen jó kis látleletet ad rólunk városi emberekről,  ízlésünkről, életünkről, értékrendünkről egy-egy ilyen szemétdomb..

Az egyik elszállításra váró kupacnál megláttam egy kidobott képet. Mivel a fotózás, a fotók a képek, az én területem,  bevallom fáj a szívem , ha egy valaha, valakinek   értékes kép a szemétben végezi. Bár az is igaz, hogy Magyarországra az utóbbi időben, főleg Kínából nagy mennyiségben jut be, az értékesnek semmiképp sem nevezhető, falra helyezhető tárgy (akármi). Legyen az tömegtermelésben készült festmény vagy fotó, amelyeket pofátlan módon művészi alkotásként árusítanak, akár több tízezer forintért a  gondatlan vásárlóknak. Pedig ezek a “festmények”, “fotók”  általában a  kínai Dafeng városból származnak, ami a nagyüzemi „művészet másolás”, magyarul a hamisítás Mekkája.

De térjünk vissza a lomtalanításra váró halomhoz. A kupacban lévő macskás kép fotózásra és gondolkodásra ösztönzött. Vajon mennyit ér egy valaha szebb napokat látott, lakásdíszként funkcionáló kép? Egy régi  festmény,  egy kinagyított fotó? Eszmei értéke kétségtelen. A hozzá fűződő emlékek miatt sokat ér a tulajdonosának. Vajon mennyit ér a nagy lakberendezési üzletekben vásárolt  kép, amely a szobánk díszítésére szolgál? Valószínűleg kisebb értékkel bír, hiszen egy felújítás alkalmával, amikor megváltoztatjuk a nappali berendezését, valószínűleg lecseréljük a képet is a falon. Talán ez a macskás kép is így végezte.  Eszembe jutott még, hogy hallani néha történeteket a lomtalanításon, padláson, pincében, nagymama hagyatékában talált Munkácsyról, Csontváryról. Abban megegyezhetünk, hogy ezek a történetek sajnos nem többek városi legendáknál. Csak egy kis érdekesség  erről: Népszerű festőnk Szász Endre, saját bevallása szerint, az egyik luxusautóját adta oda két, valódinak vélt,  Rippl-Rónai képért amiről később kiderült, hogy közönséges hamisítvány. Természetesen Szásznak azt a sztorit mondták az eladók, hogy a képet a nagymama hagyatékában találták. A dolog pikantériája, hogy a hamisítók lebukásához végül is Szász luxus autója vezetett el, annak ugyanis nem voltak rendben a papírjai. Az így megbuktatott csalóknál végül is 200! darab Rippl-Rónai festményt találtak. Mondanom sem kell, mind hamis volt. Elgondolkodtató, hogy ma Magyarországon sok esetben a galériák keltik ezeket a legendákat: hagyatékban talált Rippl-Rónai, hajléktalan által talált Munkácsy stb., ugye mindenki hallott már ilyen történetet. Mert tételezzük fel, hogy egy galériában vásárolt képről a későbbiekben kiderül, hogy hamisítvány. Mondanom sem kell, ez csupán feltételezés. Magyarországon ilyesmi, teljességgel elképzelhetetlen, hiszen kis hazánk a becsületesség szigete. Tehát egy ilyen esetben a galéria megpróbálja áthárítani a felelősséget a képet bevizsgálóra, amely ma Magyarországon nem igazán létezik.

– de erről majd később, egy másik bejegyzésben, hogy mégis mi adhat támpontot –

Ma Magyarországon  reménytelen vállalkozás egy alkotás eredetiségét megállapíttatni, kb. mint Mordor városában a hobbit parti.

Egy eredeti műalkotás viszont, legyen az festmény vagy fotó, mindig értékes lesz. Nem csak a mi számunkra, de valódi értékkel bír, és ez az érték pénzben is kifejezhető. Gondoljunk csak a műtárgy árverezésekre. Egy valódi kép megvásárlásával nem csak egyedi otthonunk lehet, de egy értékálló befektetésünk is, ami nem fogja a szemét kupac tetején végezni. És mi a garancia arra, hogy valódi műalkotást kapjunk a pénzünkért? Például ha magától a művésztől vásárolunk. Ő biztosan nem hamisítja saját magát! Biztos? No majd tán erről is később.

Címkék: , , , ,