< Vissza a cikkekhez

in blog hu by | no comments

Híres magyar fotósok

robert capa photo

Időszerű már  egy bejegyzést írnom a híres magyar fotográfusokról, hiszen ha van művészeti ág amiről mi magyarok valóban világhírűek vagyunk, a fotózás az. De mivel több világhírű magyar származású fotós is van, ezért okosabbnak láttam ha sorozatot írok róluk. Így jut elég hely ahhoz, hogy kicsit bővebben írhassak róluk.

brassai

Brassai, a kép érdekessége, hogy a híres amerikai fotós Ansel Adams készítette

Nem is annyira a képeikről, hiszen ezeket bárki megtalálhatja a neten, inkább az életükről és legfőképpen arról, hogy a fotózás melyik kategóriájában tevékenykedtek leginkább. Talán elnézitek nekem, de ebben a sorozatban csak olyan fotósokról írok majd, akik származásukat tekintve magyarok ugyan, hírnevüket azonban mégsem itt, hanem külföldön szerezték.

moholy nagy laszlo

Moholy-Nagy László

És hogy kikről lesz szó?

Lucien Hervée

Lucien Hervée

Természetesen a legismertebbekről : Robert Capa, André Kertész, Martin Munkácsy, Brassai, Lucien Hervée, Moholy-Nagy László

andré kertesz

André Kertész

A magyar származáson kívül, mégegy azonosság figyelhető meg, a hat fotós között. Nevezetesen az, hogy mindannyian megváltoztatták a nevüket. Adja magát a konklúzió: változtassunk nevet , menjünk külföldre és tuti a világhír. Na azért ez ennél kicsit bonyolultabb, de lássuk egyenként a történeteket.

martin munkacsi

Kezdésnek mindjárt a leghíresebb: Robert Capa , született Friedmann Endre, akivel a következő posztban ismerkedhetünk meg közelebbről.

Címkék: , , , , , ,