< Vissza a cikkekhez

in blog hu by | no comments

Bor és fotók avagy kiállítás Noszvajon

Noszvaj Magtár Fogadó kiállítás

Aki rendszeres olvasója a blognak az tudja, hogy idén januárban a vietnámi Hanoiban volt egy közös kiállításom, ahol a téma a magyar italok és Budapest volt. A borról és annak készítéséről fotózott képeim kapcsán ismerkedtem meg a Thummerer családdal, akiké az egyik legjelentősebb magyar pincészet, és nem mellesleg a pincészet tulajdonosának Thummerer Vilmosnak a  nevéhez fűződik a rendszerváltás utáni, minőségi magyar bor és borfogyasztás elterjesztése is. Thummerer Vilmos feleségével Katalin asszonnyal a mai napig tevékenyen vezeti a birtokot. Lánya Thummerer Éva és férje Bucsek András pedig szoros együttműködésben a pincészettel, a vendéglátás feladatait végzik és irányítják.

Noszvaj Magtár Fogadó kiállítás

Már a vietnámi képek készítésekor is kiderült, hogy nagyszerű, segítőkész emberek Thummererék, akik temérdek dolguk mellett vállalták, hogy a magamfajta fotóst is kísérik, mesélnek neki a szőlőről, borról, és egyáltalán beengedik a birtokukra. A sikeres vietnámi kiállítás után sem szakadt meg a kapcsolat közöttünk, és Thummerer Évával egyetértettünk abban, hogy folytassuk tovább ezt a sikeres együttműködést. Így a nyár elején megszületett az ötlet: csináljunk egy kiállítást Noszvajon, a Thummerer pincészetben és a Magtár fogadóban készült képekből. Az ötletet követte a nem kevés munka, és szumma szummarum, szeptember 16-án megrendeztük a kiállítást.

Noszvaj Magtár Fogadó kiállítás

A Magtár Fogadó alatt található gyönyörűen felújított borozóban kaptak helyet a képek, ahol András tervei alapján egy külön állványzat is készült, amelyen méltó módon helyezhettük el a képeket. Külön érdekesség, hogy a borozóban megtekinthető egy belső kút is, csodálatosan rekonstruálva és kivilágítva, igazi kuriózum. A kiállítandó képek válogatása igen nagy feladat volt nekem, hiszen rengeteg remek fotó született. Komoly fejtörést okozott, hogy melyek legyenek azok amiket kiállítunk, de végül sikerült megtalálni és a megfelelő formában elkészíteni őket.

Noszvaj Magtár Fogadó kiállítás

A családias hangulatú megnyitón nem győztem bezsebelni a dicséreteket, számomra a legnagyobb elismerést mégis Thummerer Vilmos szavai jelentették: aki elmondta, hogy az évtizedek alatt sok emberrel találkozott  a birtokon ilyen-olyan okból, de kézzelfogható eredménye ezeknek a találkozásoknak csak igen ritka esetben lett. Például most, ezen a kiállításon láthatók képek. Én viszont úgy gondolom, Thummererék nélkül nem születhettek volna meg a fotók. Többször elmondtam már azt is, de itt is fontosnak tartom megjegyezni: hogy a fotóművészet abban is különbözik a festészettől (bár érdekes módon gyakran mondják a képeimre, hogy olyanok mintha festve lennének), hogy a fotós mindig a valósággal dolgozik. Mit értek ez alatt? A festő amikor leül a vászon elé, akkor időnként csak “belenyúl a képzeletébe” és amit ott lát, azt festi meg. A fotóművész ettől eltérően mindig “kénytelen” a valós látványt használni és adott esetben alakítani azt.

Noszvaj Magtár Fogadó kiállítás

A megnyitón a képek mellett, nagyszerű Thummerer borokat valamint András jóvoltából, és tevékeny részvételével, finom harapnivalót is kaptak a vendégek. Akiknek ezúton is köszönöm, hogy megtiszteltek minket és eljöttek. A kiállítás az ősz folyamán megtekinthető Noszvajon a Magtár Fogadó borozójában (Szomolyai út 2/a).

A fotókért köszönet Botz Lászlónak.

Címkék: , , , ,