< Vissza a cikkekhez

in blog hu, Fotóművészet by | no comments

A világ legdrágább fotói

Nem, nem tévedés a cím. Valóban léteznek a világ legdrágább fotói, ám hogy mennyiért is keltek el, arról egy kicsit később. Ha valahol azt a címet olvassuk, hogy a világ legdrágább akármije, akkor két gondolat fogalmazódik meg bennünk. Vajon milyen lehet az a valami ami ilyen drága? És vajon miért is hajlandóak némely emberek, dollár százezreket, milliókat költeni ezekre a dolgokra. Esetünkben a fotóra.

Mióta világ a világ, az emberek mindig is szerették díszíteni a lakóhelyüket, gondoljunk csak a barlangrajzokra,  az antik görög szobrokra, monumentális festményekre. Minél tehetősebb volt valaki, annál több műtárggyal vette, és veszi a mai napig, körül magát. A művészet szeretete, a műélvezet, a kulturáltság egyik jele. A társadalom elit rétege számára mindig is kiemelten fontos szerepet játszott a művészet. Drága műalkotásokat vásárolni, gyűjteni státusszimbólum, a vagyoni helyzet, és a műveltség kifejezése. Jó érzés birtokolni egy-egy ilyen alkotást, és jó érzés tudni, hogy ez csak igen kevesek kiváltsága lehet.

A világhírű nagy aukciós házak ( Sotheby’s , Christie’s ) időnkét számunkra felfoghatatlan áron, értékesítenek egy-egy  műtárgyat, legyen az antik vagy kortárs, festmény vagy grafika, esetünkben pedig a fotó. Általában múzeumok, megnevezett vagy névtelen gyűjtők vásárolják ezeket az alkotásokat. Érdekes észrevételt tettem, ahogy adatokat gyűjtöttem ehhez a bejegyzéshez. Az elmúlt évtizedekben a legdrágább műalkotások vásárlói még titokban tartották kilétüket. Mára azonban, egyre több gazdag ember fedi fel magát, és bátran vállalja, hogy ő volt az aki megvásárolta a világ legdrágább „akármijét”.

 De nézzük most már közelebbről  a legdrágább fotókat. Az első ötöt, visszafelé haladva. Mivel a szerzői jogokat maximálisan tiszteletben tartom, ezért most itt, képeket nem fogtok találni, csak linkeket. Tehát egy kattintás és láthatóvá válik a fotó is.

  1. Edward J. Steichen The Pond-Moonlight című képe, ami 2006 februárjában, az akkori legmagasabb áron 2,9 millió USA dollárért kelt el. Az annyi mint: 670 millió forint.

http://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/33.43.40

Steichen amerikai fotós volt , aki a ’20-as, ’30-as években alapozta meg hírnevét divat és reklám fotókkal.

  1. Andreas Gursky „99 Cent ll Diptichon” című képe, amely a Sotheby’s 2007 februárjában rendezett londoni árverésén 3,3 millió dollárért kelt el (773 millió forint), és ez a kép nem az egyetlen Gursky alkotás a top 5-ben. Az érdekessége az, hogy eddig az időpontig  kortárs fotóművész képéért,  (2007) még soha nem fizettek ilyen horribilis összeget. Nekem egyébként, személyes kedvencem ez a kép.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:99_cent_II,_diptychon_-_Photo_courtesy_of_Sotheby’s.jpg

Andreas Gursky, ma is élő német fotóművész, egyike a legnagyobb hatású tájkép fotósoknak.

  1. Jeff Wall „Dead Troops Talk” című képe , amit a Christies new yorki árverésén 3,6 millió dollárért ütöttek le (843 millió forint).

http://www.greynotgrey.com/blog/2012/05/15/jeff-wall-dead-troops-talk/

Jeffry „Jeff” Wall egy ma is élő kanadai fotóművész. Ő az egyike a vancouveri iskola néven ismert művészeti irányzat megalapítóinak. Korai munkáiban társadalmi kérdések, problémák kaptak főszerepet. Érdekességként talán annyit, magáról a képről, hogy Jeff Wall-t az 1980-as évek afganisztáni háborúja ihlette. A katonák a harctéren egy támadás után beszélgetnek, körülöttük hullák és véres sebek. A groteszk jelenethez Wall egy egész stúdiót bérelt, ahol külön-külön beállításokban fotózta a szereplőket, és végül digitálisan dolgozta egybe a képet, mint egy montázst.

  1. Cindy Sherman „Untitled” című képe a második legdrágábban eladott fotó a világon. A Christie’s 2011. májusában tartott new york i árverésén, ugyanis 3,9 millió USA dollárért kelt el (914 millió forint).

http://www.popphoto.com/news/2011/05/cindy-sherman-print-sells-39-million-auction-highest-ever-photograp

Cindy Sherman kortárs amerikai fotóművész és filmrendező, aki az önmagáról készített képeivel vált híressé. Untitled című képe is ebből a sorozatból való.

  1.  És megint Adreas Gursky. „Rhein ll” című képe pedig minden idők legdrágábban eladott fotója. A Christie’s 2011 novemberében New York-ban rendezett árverésén ugyanis 4,3 millió USA dollárért kelt el (több mint egy milliárd forint).

http://en.wikipedia.org/wiki/Rhein_II

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a kortárs fotóművészet napjainkban a virágkorát éli. Soha nem keltek el ilyen magas összegekért kortárs fotók, mint a kétezres évek második felétől napjainkig.

Ízlésekről felesleges vitatkoznunk. Tetszik, nem tetszik?- ez egyéni döntés kérdése. Nézzük például a legdrágábban eladott képet, a Rhein ll-t. Vajon mi lehet benne a különleges? Ha be kéne illeszteni valamilyen kategóriába, én minimalistának mondanám. Csak az ég, a folyó, és a gyalogút vonala látszik a képen. A vonalak szinte mérnöki pontosságúak, a színek tompák ám mégis tudjuk, hogy egy folyóparton készült a fotó. Andreas Gursky maga is bevallja, hogy utólag eltávolította a képről a zavaró elemeket, például az ott sétáló embereket. Az alkotói szabadság megengedi a módosításokat, és itt most nem dokumentatív fotóról van szó. Egy fotóriporter az állásával játszik ha utólag módosítja a képet. A fotóművészet tág keretei között azonban, ahol a fotó már nem csupán ábrázol, hanem másod jelentéssel is bír, teljesen elfogadott és megengedett a „photoshoppolás”. Képzeljük el,hogy Van Gogh vajon hogyan festette volna meg világhírű képeit, ha nem használhat ecsetet? Az utólagos módosításon kívül, van még más lehetősége is a fotóművésznek, hogy gondolatait közölje a kép által. Az előzetes módosításról, vagyis a beállított képről van itt szó. Egy híres példával, hadd illusztráljam:  Brassai ( Halász Gyula) a világhírű magyar származású fotóművész, „Szerelem egy kávéházban” című képe

http://mek.oszk.hu/09600/09694/html/fotogaleria_lapjai/brassai_loverscafe.htm

Ez a fotó olyan mint egy ellesett pillanat. Szerelmesek ölelik egymást egy kávéház szegletében. Pedig a kép nem elkapott pillanat, sőt színészek a szereplők, és előre meghatározott a beállítás, ám a kép mégis tökéletes, elhisszük neki amit mondani akar. Mint látjuk tehát, a művészetnek nem feladata a valóság pontos ábrázolása, legyen szó akár festészetről, akár fotóművészetről.

És végül  egy érdekesség a legdrágább fotók világából: Az orosz miniszterelnök Dmitríj Medvegyev egyik fotója, amit a tobolszki Kreml-ről készített, helikopterről 2008-ban.  A fotó 1,3 millió USA dollárnak megfelelő rubelért kelt el, egy híres emberek alkotásaiból válogatott aukción.

Címkék: , , , ,